Fettransplantasjon er en kirurgisk prosedyre der fett flyttes fra ett område på kroppen til et annet. Målet er å fylle ut området der fettet injiseres samtidig som man fjerner uønsket fett fra andre deler av kroppen.
Vanligvis hentes fettet fra områder som rumpe, lår eller mage, og injiseres der det er ønskelig, for eksempel i ansiktet, kinnbeina eller brystene.
En naturlig del av aldringsprosessen er at fettvevet i ansiktet reduseres, og kollagen, elastin og fettvev brytes ned. Dette fører til at huden mister volumet og trekker seg nedover. Det samme kan skje ved drastisk vekttap. Det samme gjelder for brystene. Noen velger å korrigere dette ved å gjenopprette volumet gjennom fettransplantasjon.
Generelt sett kan både menn og kvinner over 20 år vurderes for fettransplantasjon, men overvekt kan øke risikoen for komplikasjoner. Normalvektige personer egner seg best for å oppnå optimale resultater. En konsultasjon med en plastisk kirurg vil avgjøre om man er egnet for fettransplantasjon. Det er viktig å ha tilstrekkelig fettvev i kroppen som kan brukes til å flytte fett til andre områder. God fysisk helse og realistiske forventninger til prosedyren er også viktige faktorer.
Det er verdt å merke seg at hvis man går ned i vekt etter fettransplantasjonen, kan de injiserte fettcellene også reduseres. Disse fettcellene er mer sensitive for vekttap og kan potensielt forsvinne først.
For at fettcellene skal overleve, er god blodsirkulasjon avgjørende. Røyking og dårlig blodsirkulasjon, som kan forekomme hos eldre, kan påvirke resultatene av fettransplantasjonen og overlevelsen til fettcellene. Det er derfor viktig å unngå røyking flere måneder før og etter inngrepet.