Fettransplantasjon

Fettransplantasjon er en kirurgisk prosedyre der fett flyttes fra ett område på kroppen til et annet. Målet er å fylle ut området der fettet injiseres samtidig som man fjerner uønsket fett fra andre deler av kroppen.

Vanligvis hentes fettet fra områder som rumpe, lår eller mage, og injiseres der det er ønskelig, for eksempel i ansiktet, kinnbeina eller brystene.

En naturlig del av aldringsprosessen er at fettvevet i ansiktet reduseres, og kollagen, elastin og fettvev brytes ned. Dette fører til at huden mister volumet og trekker seg nedover. Det samme kan skje ved drastisk vekttap. Det samme gjelder for brystene. Noen velger å korrigere dette ved å gjenopprette volumet gjennom fettransplantasjon.

Generelt sett kan både menn og kvinner over 20 år vurderes for fettransplantasjon, men overvekt kan øke risikoen for komplikasjoner. Normalvektige personer egner seg best for å oppnå optimale resultater. En konsultasjon med en plastisk kirurg vil avgjøre om man er egnet for fettransplantasjon. Det er viktig å ha tilstrekkelig fettvev i kroppen som kan brukes til å flytte fett til andre områder. God fysisk helse og realistiske forventninger til prosedyren er også viktige faktorer.

Det er verdt å merke seg at hvis man går ned i vekt etter fettransplantasjonen, kan de injiserte fettcellene også reduseres. Disse fettcellene er mer sensitive for vekttap og kan potensielt forsvinne først.

For at fettcellene skal overleve, er god blodsirkulasjon avgjørende. Røyking og dårlig blodsirkulasjon, som kan forekomme hos eldre, kan påvirke resultatene av fettransplantasjonen og overlevelsen til fettcellene. Det er derfor viktig å unngå røyking flere måneder før og etter inngrepet.

Fordeler med fettransplantasjon

Fettransplantasjon har flere fordeler. Den største fordelen er at man bruker sitt eget fettvev i prosedyren, i motsetning til fremmedlegemer som implantater. Fettransplantasjon er en minimalt invasiv kirurgisk prosedyre som vanligvis utføres under lokalbedøvelse, noe som reduserer risikoen sammenlignet med generell anestesi. Det fjerner også uønsket fett fra andre deler av kroppen, og har en kortere helingsperiode sammenlignet med større kirurgiske inngrep. Resultatene av fettransplantasjon ser også mer naturlige ut, og prosedyren fører til lite arrdannelse og lite smerte. Det er heller ikke behov for langvarig sykemelding etter inngrepet.

Hva skjer før inngrepet?

Før operasjonen vil kirurgen gi grundig informasjon om hva som kreves av pasienten. Det er viktig å ha realistiske forventninger til resultatet og diskutere ønsket utfall av operasjonen. Pasientens nåværende helsetilstand og bruk av medikamenter blir også gjennomgått. For å oppnå best mulig resultat, kan det være nødvendig å slutte med blodfortynnende medisiner og røyking i tiden før og etter fettsugingen. Et sunt og næringsrikt kosthold anbefales vanligvis i ukene før operasjonen. Dagen før og på selve operasjonsdagen må pasienten følge spesifikke instruksjoner angående dusjing, bruk av produkter og transport.

Fettransplantasjon utføres gjennom tre grunnleggende trinn:

  • Først fjernes fettet fra en donordel av kroppen ved hjelp av en tynn kanyle.
  • Deretter renses og behandles fettet for å fjerne blod og annet uønsket vev.
  • Til slutt injiseres det rensede fettet i området hvor volum er ønskelig.

Injeksjoner i ansiktet, bryst, rumpe og lepper

Fettransplantasjon kan brukes til å gjenoppbygge volumet i ansiktet og redusere rynker og linjer. Det kan også brukes til brystforstørrelse som et alternativ til brystimplantater. Ved rumpeforstørrelse (Brazilian butt lift) fjernes fett fra områder som hofter, mage og rygg, og injiseres i rumpa. Leppeforstørrelse kan også utføres ved å bruke eget fett fra andre deler av kroppen.

Resultater

Resultatene av fettransplantasjon kan variere, og det kan være nødvendig med flere behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Prisen på fettransplantasjon avhenger av flere faktorer, inkludert hvilke områder som skal behandles og omfanget av inngrepet.

Etter fettransplantasjon kan det forventes hevelse, blåmerker og væskedrenering på snittstedene. Smerte og ubehag kan lindres med smertestillende medisiner. Noe blødning og blåmerker er vanlig i de første dagene etter operasjonen, og hevelse kan vedvare i flere uker eller måneder. Kløe og sensoriske endringer i huden kan også oppstå, men disse symptomene bør avta over tid. Det kan også oppleves svakhet eller svimmelhet i en kort periode etter inngrepet.

Vanlige spørsmål

Opplever man smerter etter operasjonen?
Det vil være minimal smerte som er knyttet til prosedyren. Smertestillende skal kunne dempe smertene bra.

Når kan man forvente å se resultater?
Resultater kan begynne å vises 2 uker etter. Da har hevelsene gått ned og blåmerkene blitt redusert.

Når kan man gjenoppta daglige aktiviteter?
Man skal ta med ro etter prosedyren, men man kan leve helt som normalt.

Når kan man gjenoppta trening?
Man bør vente i 2-3 uker frør man kan begynne med mer fysisk krevende aktiviteter, som trening og tunge løft.

Hvilket område tar man fett fra?
Våre leger vil kunne veilede og finne det best egnede området for hver enkelt person. Det er mest vanlig å hente fett fra rumpe, magen eller lår.

Det anbefales å oppsøke en plastisk kirurg for en grundig vurdering og konsultasjon for å få mer informasjon om fettransplantasjon, inkludert sikkerhet, risiko og potensielle komplikasjoner.

Før operasjonen

  • Rett før operasjonen må du sørge for at huden i området som skal behandles, er ren og uten betennelser eller sår.
  • Visse medisiner kan påvirke tilhelingsevnen og øke risikoen for blødning, spesielt smertestillende medisiner som inneholder acetylsalisylsyre. Det er viktig å være klar over at slike medisiner ikke bør tas de siste to ukene før en operasjon. Dette gjelder spesielt for personer som bruker disse medisinene på grunn av hjerte- og karsykdom. Det anbefales at disse personene ikke slutter å ta medisinene på egenhånd, da det kan medføre økt risiko for blødning under operasjonen. Disse kan ikke tilbys operasjon grunnet blødningsrisiko.
  • Homeopatmedisiner som E-vitaminer i doser over 50 mg som tas daglig, tran og Omega-3 må unngås, da slike medikamenter gir økt blødning.
  • Alkohol skal unngås tre dager før og én uke etter operasjonen.
  • Fordi operasjonen medfører stram lukking av såret/stor innvendig sårflate, må man ikke røyke, bruke snus eller plaster/tyggegummi med nikotin, én uke før og én uke etter inngrepet. Nikotin reduserer blodtilførselen i vevet og kan resultere i manglende sårtilhelingen.
  • Operasjonen utføres ikke dersom man har influensa med feber/hoste eller en annen infeksjon.
Andre forberedelser
  • Før du reiser hjemmefra, er det viktig å utføre nødvendig hårfjerning, spesielt ved bukplastikk og fettsuging av magen. Dette bidrar til å sikre en ren og hygienisk operasjon.
  • Smykker bør tas av og legges igjen hjemme. Dette er for å unngå potensielle problemer under operasjonen og for å sikre en smidig gjennomføring av prosedyren.
  • På operasjonsdagen bør man velge å ha på seg løse og ledige klær.
  • Hvis du bruker kontaktlinser, må du huske å fjerne dem før operasjonen. Dette er viktig for å sikre øyehelsen og for å forhindre ubehag under inngrepet.

Etter operasjonen

  • Det er vanlig å føle seg trett og uopplagt i de første timene etter operasjonen. Kroppen gjennomgår en reaksjon på inngrepet, og dette kan føre til en følelse av utmattelse. Det er også normalt å oppleve en viss rastløshet og uro på grunn av medisinene som er gitt under operasjonen, som kan vedvare de første dagene etter inngrepet. I løpet av de første dagene kan man også oppleve ømhet og ubehag, som at man føler seg «mørbanket» eller føler på «spreng» i det behandlede området. Det er viktig å merke seg at ubehaget gradvis vil avta i løpet av den første uken etter inngrepet.
  • Sterke smerter etter operasjonen er uvanlige, men det er vanlig at de fleste pasienter opplever behov for smertestillende medisiner i løpet av de første ett til to døgnene. Disse medisinene vil bidra til å lindre eventuelle ubehag og smerter du kan oppleve. Noen få pasienter kan også oppleve kvalme etter operasjonen. For å forebygge dette har du fått medisiner på klinikken. I tillegg til de medisinene du har fått på klinikken, vil du også få med deg sterke smertestillende medisiner hjem. Vi forstår at smerter og ubehag kan være bekymringsfullt, men ved å følge de foreskrevne doseringene og rådene vil du kunne minimere plagene.
  • Det er svært viktig å nøye planlegge operasjonen slik at du har tilstrekkelig tid til å hvile og komme deg den første uken etter inngrepet. Det er vanlig å ta fri fra arbeidet i noen dager til en uke for å gi kroppen tid til å komme seg. Det er viktig å respektere denne hviletiden for å fremme en rask og optimal helingsprosess. Vanlige aktiviteter og tyngre løft bør unngås de første 3 til 4 ukene etter operasjonen. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør utsettes til etter 6 til 12 uker. Husk at hver persons helingsprosess kan variere, og det er viktig å gi deg selv tid og ta hensyn til kroppens behov.
  • Du vil få riktig kompresjonsplagg etter operasjonen. Plagget skal brukes dag og natt den første måneden eller inngrepet, deretter 2 uker på dagtid. Følg våre instruksjoner når det gjelder dusing, skifting av bandasje og teip og opphold i solen.
  • Noen av inngrepene kan ha behov for en kontroll etter noen dager eller uke. Dette avtales på operasjonsdagen.
  • Det anbefales å vente med en endelig oppfølgingskontroll til 6-12 måneder etter operasjonen, da det tar tid for kroppen å leges og det endelige resultatet å bli synlig. Imidlertid bør du alltid kontakte klinikken dersom du opplever ubehag eller merker uventede forandringer. Vårt medisinske team er der for å vurdere situasjonen og gi nødvendig oppfølging.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle